Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Μπορείς να πεθάνεις από υπερβολική δόση καφεΐνης;

Πόσο μεγάλη δόση καφεΐνης μπορεί να σε στείλει στο θάνατο; Η επιστήμη απαντά.
Το όνομα του είναι Davis Allen Cripe. Τον περασμένο μήνα, ήπιε μέσα σε μια μέρα ένα αναψυκτικό Mountain Dew, ένα cafe latte και ένα energy drink. Λίγο αργότερα πέθανε. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η ανάμειξη των 3 ροφημάτων, οδήγησε σε «καρδιακή προσβολή από υπερβολική καφεΐνη.»

Γίνεται να πεθάνεις από υπερβολική δόση καφεΐνης;
Σύμφωνα με έρευνα του SAMHSA (Δικτύου Φροντίδας Ατόμων που Πάσχουν Από Ψυχικές Διαταραχές και Εθισμό σε Ουσίες), στην Αμερική, ο αριθμός των εφήβων που εισήχθησαν σε νοσοκομειακές κλινικές ύστερα από κατανάλωση ενεργειακών ποτών, από το 2007 ως το 2013, διπλασιάστηκε. Όμως ο θάνατος από υπερβολική δόση καφεΐνης, είναι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί και είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να προκληθεί μόνο από ισχυρές δόσεις καφεΐνης σε μορφή πούδρας και όχι ροφήματος. «Η καφεΐνη, το αλκοόλ και η μαριχουάνα, είναι νόμιμες ναρκωτικές ουσίες ψυχαγωγικού χαρακτήρα.» δήλωσε ο Alex Wayne Joney, καθηγητής Τοξικολογίας στο πανεπιστήμιο Linköping  της Σουηδίας, προσθέτοντας: » Η πιο ασφαλής όλων, είναι η καφεΐνη.»
Πόσο καφέ μπορείς να πίνεις
Η μέση, ημερήσια, συνιστώμενη δόση καφέ  για έναν ενήλικα, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία που υφίσταται στην Αμερική, είναι 2-3 κούπες καφέ (περίπου 200-300 mg καφεΐνης). Όταν ξεπερνάς αυτό το όριο, οι παρενέργειες κάνουν σιγά-σιγά την εμφάνιση τους: Έντονη νευρικότητα, τρέμουλο στα χέρια, αϋπνίες. Αυτό συμβαίνει διότι η καφεΐνη προκαλεί ταχυπαλμίες και διαταραχές στη ροή του αίματος στο ανθρώπινο σώμα, παρενέργειες που όσο συνεχίζεις να πίνεις καφέ, εντείνονται.
Η υπερβολή
«Κατανάλωση καφεΐνης σε τοξικά επίπεδα» σημαίνει 30 κούπες καφέ σε διάστημα λίγων ημερών. Σε αυτή την περίπτωση τα πιο γνωστά μέχρι στιγμής συμπτώματα είναι ακόμα πιο σοβαρά: Εμετοί, πόνοι στα οστά, κρίσεις πανικού και απώλεια συνειδήσεως.
Πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει από καφεΐνη;
Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο PublMed,  από το 1959 ως το 2010 στην Αμερική έχουν αναφερθεί 45 περιστατικά θανάτου, ενώ μια πιο σύγχρονη έρευνα από το πανεπιστήμιο Linköping έχει εντοπίσει 51 άτομα που απεβίωσαν,έχοντας τεράστιες ποσότητες καφεΐνης συγκεντρωμένες στο αίμα τους.
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα ροφήματα;
Μια μονή κούπα καφέ, περιέχει 100 mg καφεΐνης. Αντίθετα, ένα μέσο ενεργειακό ποτό, περιέχει 300 mg καφεΐνης. Επίσης, ένα μέσο ενεργειακό ποτό περιέχει και ουσίες όπως guarana και ταυρίνη, των οποίων οι συνδυασμοί μέχρι σήμερα δεν είναι επιστημονικά πλήρως κατανοητό πόσες παρενέργειες μπορούν να προκαλέσουν στον άνθρωπο, γι`αυτό και είναι οι πιο επικίνδυνες. Το βέβαιο είναι ένα: Καφές, μαζί με ενεργειακά ποτά, μαζί με αναψυκτικά, σε μικρό χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο.


Πηγή: Rise