Tοξικά μέρη στον κόσμο..

Η μεγαλύτερη μετακίνηση οπαδών στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Τα ταξίδια που κάνουν οι οπαδοί για τις ομάδες τους είναι η πεμπτουσία των οργανωμένων. Και αν στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει αυτό, μακριά από εμάς, ακόμη κάποιοι απολαμβάνουν το… προνόμιο να βλέπουν την ομάδα τους και στα εκτός έδρας.


Σε όλους τους οπαδούς αρέσει να χαζεύουν εικόνες με μετακινήσεις-εκστρατείες άλλων. Ακόμη και αν τους μισούν, ιντριγκάρονται να βλέπουν την οπαδική τους δράση. Αν είσαι οπαδός, ξέρεις τι εννοούμε.

Πούλμαν, τσάρτερ, καραβάνια εκδρομέων κάνουν ταξίδια χιλιομέτρων για να δουν την «αρρώστια» τους. Τι συμβαίνει όμως όταν ο πρόεδρος της μίας ομάδας πάει στον πρόεδρο της άλλης (που είναι και η γηπεδούχος στο επόμενο μεταξύ τους παιχνίδι) και του λέει: «Θέλω να μου διαθέσεις 80.000 εισιτήρια για το μεταξύ μας ματς»;


Απλά μιλάμε για τη μεγαλύτερη μετακίνηση οργανωμένων οπαδών στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Μια εκδρομή που έγινε με κάθε μέσο. Ακόμη και με… ποδήλατα ή με τα πόδια!




Βραζιλία 1976. Η Φλουμινένσε θα υποδεχόταν την Κορίνθιανς στο ένα από τα δύο ζευγάρια που θα έβγαζαν την ομάδα που θα κοντραριζόταν στον τελικό του πρωταθλήματος (το άλλο ματς ήταν Ιντερνασιονάλ-Ατλέτικο Μινέιρο). Το κρίσιμο παιχνίδι ήταν προγραμματισμένο να φιλοξενηθεί στο θρυλικό Μαρακανά!

Το αφεντικό της Κορίνθιανς, σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Φλουμινένσε του είπε: «Θέλω να μου δώσεις 80.000 εισιτήρια». Ο θρύλος λέει πως η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει περίπτωση να σου διαθέσω όσα «μαγικά χαρτάκια». «Θα πάρεις τα λεφτά προκαταβολικά», είπε ο πρόεδρος της Κορίνθιανς συνεχίζοντας να ασκεί πίεση.

Η επιθυμία των φιλοξενουμένων διαδόθηκε στα ΜΜΕ και οι δύο πρόεδροι αναλώθηκαν τις επόμενες ημέρες σε επικές φιλοφρονήσεις. Οι οπαδοί των δύο ομάδων περιμέναν πώς και πώς το σημαντικό παιχνίδι αλλά αυτοί της Κορίνθιανς ακόμη περισσότερο. Περίμεναν να κάνουν την εκδρομή του αιώνα!



Λίγες ημέρες πριν το κυριακάτικο παιχνίδι, η Κορίνθιανς είχε στη διάθεσή της 52.000 εισιτήρια! Στο Σάο Πάουλο επικράτησε χαμός. Τα εισιτήρια έφυγαν μέσα σε 3 ώρες! Η απόσταση των δύο πόλεων; Τους χώριζαν 450 χιλιόμετρα…


Οι χιλιάδες τρελαμένοι οπαδοί της Κορίνθιανς διοργάνωσαν ίσως με τη μεγαλύτερη εκστρατεία που έχουν κάνει ποτέ οπαδοί μίας ομάδας. Ταξίδεψαν στο Ρίο με ό,τι μέσο μπορούσαν: Ναυλώθηκαν περισσότερα από 500 πούλμαν, αεροπλάνα της γραμμής αλλά και πτήσεις τσάρτερ μετέφεραν τον «πεινασμένο» κόσμο. Τρένα γέμισαν ασφυκτικά. ΙΧ, λεωφορεία, βαν, μηχανάκια έκαναν το μακρινό και πολυπόθητο ταξίδι. Οι θρυλικές περιγραφές της εποχής αναφέρουν πως κάποιοι πήγαν με οτοστόπ! Άλλοι με… ποδήλατα! Ακόμη και με τα… πόδια αν δεν έβρισκαν ενδιάμεσα κάποιο άλλο μέσο!

Στην πόλη του Ρίο έγινε κατάληψη από τους εκδρομείς της Κορίνθιανς. Οι συγκοινωνίες της πόλης παρέλυσαν, το κυκλοφοριακό κομφούζιο ήταν απερίγραπτο. Η αστυνομία οργάνωσε την  «Επιχείρηση Κορίνθιανς» για να συγκρατήσει όλη αυτή τη λαοθάλασσα! Χιλιάδες οπαδοί των φιλοξενουμένων ταξίδεψαν χωρίς εισιτήριο και «ψάχτηκαν» εκεί για να βρουν.

Η Κυριακή έφτασε…



Οι θύρες του Μαρακανα άνοιξαν. Τα στοιχεία του αγώνα αναφέρουν πως στις κερκίδες βρέθηκαν περισσότεροι από 146.000 οπαδοί. Επίσημα, οι φίλαθλοι της Κορίνθιας ήταν περί τους 52.000, όσα τα εισιτήρια που έλαβαν. Συνολικά τους υπολόγιζαν σε περισσότερους από 70.000. Και όλοι τους έκαναν το ταξίδι Σάο Πάολο-Ρίο για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα.

Το κερασάκι στην τούρτα; Η ομάδα τους πήρε την πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος στα πέναλτι (1-1 η κανονική διάρκεια του αγώνα). Το απόλυτο ντελίριο!


Το συγκεκριμένο οπαδικό περιστατικό καλύφθηκε μετέπειτα από δεκάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Γράφτηκαν βιβλία, γυρίστηκαν ντοκιμαντέρ. Άτυπα «βαφτίστηκε» ως η «Εισβολή των Κορίνθιανς».

Ήταν η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική εκδρομή που διοργανώθηκε ποτέ στον κόσμο από οπαδούς. Ήταν το ματς που ο πρόεδρος της φιλοξενούμενης ομάδας ζήτησε 80.000 εισιτήρια και τελικά, πάνω-κάτω, τόσοι ταξίδεψαν για να δουν την ομάδα τους… Ήταν ο αγώνας που έδωσαν εκτός έδρας και είχαν στον πλευρό τους φιλάθλους σε μέγεθος πόλης!

Απλά ανατριχίλα...

Πηγή: ForzaJuve